asslamualaikum....
aikk kenapa tOo muram jer muka..
tak tahu cara nak timbanh dan sukat
mira faham..mira pun macam kamOo jugak..
sbb nyer sukatan ml,aun,g kadang2 ade yang tak tahu..
macam mira jugak lah..
oleh disebabkan mira tahu...
soO kamOo semua jangan la risau,...
cepat ambil pen dan kertas
dan salin lah maklumat nie..
mira harap lepas nie kamOo semua akan memcuba pelbagai
resepi kek yang enak2..
yang pasti jangan lupa mencuba resepi yang mira kongsikan
ohkeyh..!
sukatan bahan kering:
~selamat mencuba~
aikk kenapa tOo muram jer muka..
tak tahu cara nak timbanh dan sukat
mira faham..mira pun macam kamOo jugak..
sbb nyer sukatan ml,aun,g kadang2 ade yang tak tahu..
macam mira jugak lah..
oleh disebabkan mira tahu...
soO kamOo semua jangan la risau,...
cepat ambil pen dan kertas
dan salin lah maklumat nie..
mira harap lepas nie kamOo semua akan memcuba pelbagai
resepi kek yang enak2..
yang pasti jangan lupa mencuba resepi yang mira kongsikan
ohkeyh..!
sukatan bahan kering:
- 1/4 =5 g
- 1 aun=25g
- 2aun=50g
- 3aun=76g
- 4aun=100g
- 5aun=125g
- 6aun=150g
- 7aun=175g
- 8aun=200 g(1/4 kg)
- 9aun=225g
- 10aun=250g
- 11aun=275g
- 12aun=300g
- 13aun=325g
- 14aun=350g
- 15aun=375g
- 16aun=400g(1/2kg)
- 2paun=1kg
- 100 g tepung gandum bersamaan 1 cawan
- 200g gula kastor bersamaan 1cawan
- 400g gula aising bersamaan 3cawan
- 200g mentega/majerin bersamaan 1cawan
- 225-250(f)=110-120(c)=sangat sejuk
- 275-300(f)=140-150(c)=sejuk
- 325-350(f)=160-180(C)=sederhan
- 375-400(F)=190-200(C)=sederhana panas
- 425-450(F)=220-230(C)= panas
- 475-500(F)=240-260(c)=sangat panas
~selamat mencuba~
wah bagus la maklumat nie..terima kasih
ReplyDeleteur most welcome...
ReplyDelete