sedikit tips timbangan dan sukatan


:face37:asslamualaikum....
aikk kenapa tOo muram jer muka..
tak tahu cara nak timbanh dan sukat

mira faham..mira pun macam kamOo jugak..
sbb nyer sukatan ml,aun,g kadang2 ade yang tak tahu..
macam mira jugak lah..
oleh disebabkan mira tahu...

soO kamOo semua jangan la risau,...
cepat ambil pen dan kertas
dan salin lah maklumat nie..
mira harap lepas nie kamOo semua akan memcuba pelbagai
resepi kek yang enak2..
yang pasti jangan lupa mencuba resepi yang mira kongsikan
ohkeyh..!

sukatan bahan kering:
  • 1/4 =5 g
  • 1 aun=25g
  • 2aun=50g
  • 3aun=76g
  • 4aun=100g
  • 5aun=125g
  • 6aun=150g
  • 7aun=175g
  • 8aun=200 g(1/4 kg)
  • 9aun=225g
  • 10aun=250g
  • 11aun=275g
  • 12aun=300g
  • 13aun=325g
  • 14aun=350g
  • 15aun=375g
  • 16aun=400g(1/2kg)
  • 2paun=1kg
  • 100 g tepung gandum bersamaan 1 cawan
  • 200g gula kastor bersamaan 1cawan
  • 400g gula aising bersamaan 3cawan
  • 200g mentega/majerin bersamaan 1cawan
sukatan suhu ketuhar:
  • 225-250(f)=110-120(c)=sangat sejuk
  • 275-300(f)=140-150(c)=sejuk
  • 325-350(f)=160-180(C)=sederhan
  • 375-400(F)=190-200(C)=sederhana panas
  • 425-450(F)=220-230(C)= panas
  • 475-500(F)=240-260(c)=sangat panas
okey..amacam faham...kalo tak faham boleh tanya...

~selamat mencuba~


2 comments:

sila lah menjadi pengOmen setia mish....!