apam pokoldot colourful.....



assalamualaikum...
update entry lagi..hahha terliur tak bile tgok gambar dekat atas,..
nyum ! nyum ! nyum ! bukan..
kalo tegok macam susah jer kan nak buat..?

sebenarnya tak susah mana pun...
senang jer kalo ikut peraturan resepi heehe...
mahu mencuba buat?
jom2...
mira kongsikan resepi...
ambik pen dan kertas salin resepi nie..
lepas tue study betul2..

bahan2 semua ade..ape lagi mai lah kita buat..

bahan-bahan:
  • 2 3/4 cawan tepung(kalau boleh guna jenama tepung rose)
  • 1 1/2 cawan gula kasrtor
  • 1 1/2 tin susu cair (150ml)
  • 3 sudu baking powder
  • 3 biji telur dari peti ais
  • 1 sudu kecil ovalet
  • satu sudu teh essen vanilla
cara-caranya:

  1. telur dan gula dipukul sehingga kembang
  2. kemudian masukan tepung secara bergilir-gilir dengan susu cair tadi
  3. masukan susu cair dan putar sehingga kembang...
  4. masukkan ovalet,baking powder dan essen vanila
  5. setelah kembang dan di kacau rata bahagikan kepada 3 bahagian..
  6. setiap satu bahagia satu warna..so korunk boleh letak warna
    apa sahaja yang kamu suka..
  7. masukkan dalam plastik beg atau piping beg dan ikat ketat
  8. akhir sekali masuk dalam acuan..dan kukus selama 10 atau 15 minit..

tips:
*untuk mendapatkan bentuk yang cantik guna kan lah cawan yang
digunakan membuat kuih lompang...
*plastik beg yang di maksudkan adalah plastik yang selalu orang guna
bungkus lauk tue...
*boleh kukus dalam masa hanya 5 minit saja...

okey ! kalo ade keraguan jangan risau anda lihat jer video ini
klik jer kat ! sini !
selamat memcuba....:)

10 comments:

  1. Tadi ee pergi wedding house dapat sebijik bijik mcm ni. Sedap =D

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/go-expend-money.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer..mmg sedap pon...sbab die menarik...hehe

      Delete
  2. PERNAH CUBA BUAT. TAPI TAK JADI :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. mira pun mula buat xjdi juga..jgn risau awk ikut jer vide yg mira minta tgok tue..confirm jadi..

      Delete
  3. sedapnya! selalu teringin cube buat tp sampai sekarang tak nak start belajar buat. haha ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh nie mesti kes takut nj jadi nie..hehhee

      Delete

sila lah menjadi pengOmen setia mish....!